Falus Ferenc főpolgármester-jelölt jeges vizes vödör (ice bucket challenge) videója komoly hátrányt eredményezett?

Budapesti közvélemény-kutatás:  

Falus Ferenc főpolgármester-jelölt jeges vizes vödör
(ice bucket challenge) videója komoly hátrányt eredményezett?

Az e-benchmark piac- és közvélemény kutató 2014. augusztus 30. - 2014. szeptember 4. között lakossági közvélemény-kutatást végezett budapesti állandó lakhellyel rendelkezők körében.
Az adatfelvétel területi reprezentatív mintán készült 900 fő megkérdezésével.
A mintavételi hibahatár a teljes mintára +/- 3,3%. Az adatfelvétel telefonos lekérdezéssel (CATI) készült. A minta kisebb torzulásait a KSH adatai alapján súlyozással korrigáltuk. Így a minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét.

A kutatásból két eredményre szeretnénk rávilágítani:

1.  Tarlós István főpolgármester „utcahossznyira” vezet, míg Falus Ferenc és Bokros Lajos "egy bolyban” halad

Tarlós István (FIDESZ-KDNP) főpolgármester meggyőző fölénnyel vezeti a főpolgármester-jelölti versenyt (53%), míg a baloldali összefogás közös főpolgármester-jelöltje Falus Ferenc (MSZP+Együtt-PM+DK) támogatottsága várakozásoktól messze elmaradt (15%), őt követi Bokros Lajos (10%) a Modern Magyarországért Mozgalom jelöltje, majd Staudt Gábor (Jobbik) (7%).

Az egyetlen nő Fürst Izabella (1%) a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának főpolgármester-jelöltje a választók látómezejébe kerüléssel küzd, hasonlóan Bodnár Zoltánhoz a Liberálisok jelöltjéhez.
 
A jelenlegi állás nagy hasonlóságot mutat a 2010-es főpolgármester választási eredményekkel Tarlós István és a Jobbik jelöltje Staudt Gábor vonatkozásában.
 
2010-es budapesti főpolgármester választás végeredménye:
Tarlós István Fidesz-KDNP 53,37%
Horváth Csaba MSZP 29,47%
Jávor Benedek LMP 9,89%
Staudt Gábor Jobbik 7,27%
 
Vajon az elkövetkező közel egy hónap a választásokig (2014. október 12.) mekkora változást hozhat?
 

2. Kormánypártok növelni tudták a tavaszi választásokon elért támogatásukat

A 2014 tavaszi Országgyűlési választáson a FIDESZ-KDNP pártlistás szavazatai 38,5%-ot, míg az Európai Parlamenti választáson 43,7%-ot ért el.
 
A kormányzó pártok támogatottsága (47%) meghaladta a tavaszi budapesti listás eredményeit, míg az Összefogás pártjainak (MSZP+Együtt_PM+DK) támogatottsága összességében majdhogynem változatlan a Fővárosban (35%).
 
2014-09-05 Budapest pártpreferenciák

 

 

 

Címkék: